Erzincanın Doğal Güzellikleri
Erzincan Refahiye’nin Altköy Mevkiindeki Köroğlu Mağarası, Yatan bir aslan görünümünde olan Bal Kaya ilçenin doğal güzellikleri arasındadır. Altköy mevkiindeki bu mağaraya taş merdivenlerle çıkılmaktadır. Mağaranın içinde kesilmiş taşlardan oturma bankları vardır. Mağaranın içinde bulunan izlerin Köroğlu’nun atının izleri olduğu söylenmektedir.
Bal Kaya’daki oluklarda arıların yapmış olduğu ballar aşağıya aktığından buraya Bal Kaya ismi verilmiştir. Ayrıca Refahiye’nin batısında Soğukgöze ve Karaçam mevkileri arasında Dumanlı yaylaları yer almaktadır. Denizden 2.000 m. yükseklikteki bu yayla çam ormanları ile kaplıdır. Refahiye’nin çevresindeki çamlık alanları da ilçenin önemli mesire yerlerindendir.
Erzincan’da bilinen ve bilimsel kaynaklarda ismi geçen bir çok mağara vardır. Ancak bu irili ufaklı mağaralar hakkında herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle de yöre halkı tarafından bilinen birçok mağara hakkında hiçbir bilgi yoktur. Bu mağaralardan başlıcaları; Tercan ilçesinde Üçpınar ve Çadırkaya Mağaraları; Çayırlı ilçesinde Verimli, Çilli göl, Saraycık ve Yazıkaya Mağaraları; Kemah ilçesinde Özdamar, Çamlı Yayla, Buz, Boğaziçi, ve Yahşiler Mağaraları; Kemaliye ilçesinde Ala, Üvür, Aslanoba, Tosun, Meryem Ana, Kekikpınar, Deliktaş ve Çat Mağaralar; İliç ilçesinde Bostal ve Bozyayla mağaraları ile merkez ilçede Kılıçkaya mağarasıdır.
Refahiye Kalkancı Köyü’ne 2 km. uzaklıktaki Kalkancı ve Akarsu köyü göletleri de sulama amaçlı kullanılmakta ve aynı zamanda da piknik yeri özelliğini taşımaktadır.
Erzincan Çayırlı ilçesi sınırları içerisindeki Keşiş Dağı üzerinde bulunan Aygır Gölü bir krater gölüdür. Bunun yanı sıra yörede Büyük Yayla Gölü, Yedi Göller ve Kartallı Köyü Gölü bulunmaktadır.
Erzincan’a 14 km. uzaklıktaki Beytahtı (Kaynayan Göl), 10 km. kuzeydoğusundaki Ekşisu, 33 km. uzaklıktaki Girlevik Çağlayanı, ilin 28 km. güneydoğusundaki çağlayan önemli doğal varlıkları arasındadır.
Girlevik Şelalesi, Erzincan Merkez ilçeye 30 km. uzaklıktaki Çağlayan mevkiine 3 km. uzaklıkta bulunan Girlevik Köyü’ndedir. Girlevik Şelalesinin suyu Kalecik Köyü’ndeki kayalıklardan dokuz ayrı yerden kaynar ve bir dere yatağı vasıtası ile şelaleye kadar ulaşır. Şelalenin yüksekliği 30-40 m. olup, yöreye özgün taştan oluşan üç kademe halindedir.
Şelalenin çevresi bitki örtüsünden ötürü yöre halkının mesire yerleri olarak yararlandığı en önemli dinlenme yeridir.
Kemah’ın Ayranpınar Köyü’ndeki Buz Mağaraları kışın sıcak, yazın soğuk olma özelliğini taşımaktadır. Mağara içerisinde Büyük buz kütlelerinin oluşturduğu sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Ayrıca Soğuk Sular mesire alanı da beyaz köpüklü soğuk suları ile tanınmıştır.
Kemaliye’de bulunan Kadı Gölü ile Ala Mağarası da ilin önemli doğal oluşumlarından olup, özellikle içerisinde dehliz ve kanallar bulunan Ala Mağarası’nın sularının sedef hastalığına iyi geldiği söylenmektedir.
Otlukbeli ilçesine 6 km. uzaklıkta bulunan Otlukbeli Gölü travertenli olup, bu gölün jeolojik oluşumu günümüzde de devam etmektedir. Yüzölçümü 6.500 m2 olan gölün derinliği 15-18 m. ye kadar inmektedir. Bu gölün bir başka özelliği de çanağının ve oluşumunun doğal göller içerisinde önemli bir örnek oluşudur. Nitekim Ankara Üniversitesinden Prof.Dr.Erdoğan Akkan ile Prof.Dr.Metin Tuncel bu göl hakkında şu açıklamada bulunmuşlardır:
“…..ancak bu set şimdiye kadar Türkiye'de örneği görülmemiş, taradığımız dünya literatüründe de eşinin bulunduğuna dair bir yayına rastlamadığımız, bu nedenle hiçbir sınıflandırmada yeri bulunmayan çok özel bir türdendir. Traverten Seddi, daha da özel olarak, normal karst kaynaklarının değil, Maden sularının oluşturduğu traverten seddidir. Böylece, Otlukbeli Gölü ile göl türlerine bir yenisi daha eklenmiş bulunmaktadır. “Traverten Seddi Gölü” ya da “Maden Sularının Oluşturduğu Traverten Seddi Gölü” oluşu açısından yurdumuzda ve herhalde yeryüzünde eşinin bulunmadığı göz önüne alınarak, Otlukbeli Gölünü “Doğal Anıt” olarak nitelemek istiyoruz.
Otlukbeli Gölü Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı edilerek, koruma altına alınmıştır.
Üzümlü ilçesinin Üzümlü Köy tepesinde Şeyh Karpuz Mağarası bulunmaktadır. Halk arasındaki yaygın bir inanışa göre Mağarada kış mevsiminde etraf kar ile kaplı iken, yeşil dallar arasında bir karpuz yetişmiştir. Bu olayı görenler karpuzun bulunduğu yerde bir ermişin türbesinin olduğuna inanmışlardır. Ayrıca Üzümlü ilçesi Karakaya Beldesindeki Çermik Mesire alanı şifalı suları ile ilgi çekmektedir. Aynı zamanda burada ala balık yetiştirilen göletler de bulunmaktadır. Üzümlü’nün Çadırtepe Köyü’nün kuzeyinde bol kaynaklı suları olan Hıdırellez Gölü de zengin bitki örtüsü ile ilçenin diğer mesire ve dinlenme yerlerinden birisidir.