ALEVILER BIRLIGI
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
ALEVILER BIRLIGI

Ozgur ve Demoktrat Platform
 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 ERZİNCAN

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Zeynep Cengiz
Guvenilır Üye
Guvenilır Üye
Zeynep Cengiz


Kadın
Mesaj Sayısı : 127
Yaş : 37
Yer : istanbul
Meslek : öğrenci
Kisiel Rutbe : Zeynep C.
Kayıt tarihi : 26/01/07

ERZİNCAN Empty
MesajKonu: ERZİNCAN   ERZİNCAN Icon_minitime27/1/2007, 12:43

Erzincan'ın ilkçağ tarihi hakkında bilgi bulunmayıp, ikinci bin yılda yörede Hurriler, Hayaşılar ve Azziler'in yaşadığı bilinmektedir. M.Ö. 1850-1180 yıllarında yöre Hititlerin egemenliğinde kalmıştır.

M.Ö. 900 yıllarında kurulan Urartu Devleti sınırları işinde kalan Erzincan'da kazılar (1953) sonucu Urartulara ait bir çok eser çıkarılmıştır.

Medler'in Anadolu'yu istilası sonucu ortadan kalkan (M.Ö. 600) Urartulardan sonra İl ve çevresi Medlerin (M.Ö. 612) ve Perslerin (M.Ö. 550) eline geçmiştir. İskenderin Pers İmparatorluğunu ele geçirmesiyle (366) Anadolu Makedonyalıların hakimiyetine girdi. İran ve Bizans arasında sürekli savaşlara sahne olan Erzincan, Halife Hz. Osman zamanında (35/655) tümüyle Müslümanların yönetimine geçmiştir. 1071 Malazgirt zaferinden sonra, Anadolu'nun Türklerin eline geçmesiyle, Mengücek Ahmet Gazi bölgeyi hakimiyeti altına almıştır. 1243'deki Kösedağ Savaşında Moğolların Selçukluları yenmesiyle, yöre İlhanlıların eline geçer. 1419'da Karakoyunlular'ın, 1455 de Akkoyunlular'ın hakim olduğu bölge, 11 Ağustos 1473'de Fatih ile Uzun Hasan arasında çıkan Otlukbeli Savaşı ile Osmanlıların denetimine geçti.

1502'de Safevi tahtına geçen Şah İsmail'in karargah yaptığı Erzincan, 23 Ağustos 1514 yılında Yavuz Sultan Selim ile Safeviler arasında yapılan Çaldıran savaşı ile tekrar Osmanlı yönetimine geçirilmiştir.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Zeynep Cengiz
Guvenilır Üye
Guvenilır Üye
Zeynep Cengiz


Kadın
Mesaj Sayısı : 127
Yaş : 37
Yer : istanbul
Meslek : öğrenci
Kisiel Rutbe : Zeynep C.
Kayıt tarihi : 26/01/07

ERZİNCAN Empty
MesajKonu: Geri: ERZİNCAN   ERZİNCAN Icon_minitime27/1/2007, 12:50

Erzincan Hamamları

Mama Hatun Hamamı (Tercan)

Erzincan Tercan ilçesinde Mama Hatun Kümbeti ile Kervansarayı arasında Mama Hatun Hamamı yer almaktadır.

Küçük ölçüde olan bu hamam dikdörtgen planlıdır. Hamamın batı yönünde giriş kapısı ile oradan geçilen dikdörtgen planlı soyunmalık bölümü bulunmaktadır. Buraya altıgen köşeli bir havuz yerleştirilmiştir. Ilıklık kare planlı olup üzeri kubbe ile örtülmüştür. Sıcaklık da dikdörtgen planlıdır. Üzeri bir kubbe ve bunun dışında kalan alanlar da tonoz örtülüdür. Sıcaklığın güneyinde dikdörtgen planlı tonozlu iki halvete yer verilmiştir. Bunun doğusunda da dikdörtgen ve tonozlu külhan bulunmaktadır.

Hamam yakın tarihlerde onarılmıştır. Bu arada külliyenin bir bölümünü oluşturan cami tamamen yıkılmış ve yerine yeni bir cami yapılmıştır. Bu camiini hiçbir mimari özelliği bulunmamaktadır.


Gülabi Bey Hamamı (Kemah)

Erzincan Kemah ilçe merkezinde bulunan Gülabi Bey Camisi’nin batısında, çarşının ortasında yer almaktadır. Bu hamamın Gülabi Bey Camisi ile birlikte yaptırıldığı sanılmaktadır. Caminin 1454 yılında yapıldığı kitabesinden öğrenilmektedir. Buna dayanılarak Gülabi Bey hamamının da XV.yüzyılın ortalarında yapıldığı sanılmaktadır.

Hamam Klasik Osmanlı hamam tipi plan düzenindedir. Hamam kesme taş ve yer yer de moloz taştan yapılmıştır. Soyunmalık, soğukluk, sıcaklık ve külhan bölümlerinden oluşmaktadır. Sıcaklık büyük bir kubbe ile örtülüdür. Bu bölüme açılan eyvanların üzeri ise beşik tonozludur. Ayrıca kare planlı ve üzeri kubbeli iki halvet hücresi de sıcaklığın yanında yer almaktadır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Zeynep Cengiz
Guvenilır Üye
Guvenilır Üye
Zeynep Cengiz


Kadın
Mesaj Sayısı : 127
Yaş : 37
Yer : istanbul
Meslek : öğrenci
Kisiel Rutbe : Zeynep C.
Kayıt tarihi : 26/01/07

ERZİNCAN Empty
MesajKonu: Geri: ERZİNCAN   ERZİNCAN Icon_minitime27/1/2007, 12:55

Erzincan Çeşmeleri

Pazaryeri Çeşmesi( Kemah

Erzincan Kemah ilçesinde bulunan Pazaryeri çeşmesi kesme taştan yapılmıştır. Çeşmenin kitabe yeri olmasına rağmen kitabesi günümüze ulaşamamıştır. Bu bakımdan ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.

Silmeli hafif sivri kemer içerisine ayna taşı yerleştirilmiş, bunun iki yanına da su taslarının konulması için iki hücre yapılmıştır. Ayrıca silmelerle çeşmeye ikiye ayrılmış görüntüsü verilmiştir.



Alaaddin Bey Çeşmesi (Kemah)

Erzincan Kemah ilçe merkezinde bulunan Alaaddin Bey Çeşmesini 1879 yılında Alaaddin Bey yaptırmıştır.

XIX.yüzyıl özelliklerini taşıyan bir yapıya sahip olan çeşme, ayna taşı hazne ve yalaktan oluşmuştur. Çeşme üzerinde batı etkisindeki bezemeler dikkat çekmektedir.


Hacı Mehmet Bey Çeşmesi (Kemah)

Erzincan Kemah ilçe merkezinde, Eski Pazar yerinde bulunan çeşmenin kitabesinden öğrenildiğine göre 1875 yılında Hacı Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Zeynep Cengiz
Guvenilır Üye
Guvenilır Üye
Zeynep Cengiz


Kadın
Mesaj Sayısı : 127
Yaş : 37
Yer : istanbul
Meslek : öğrenci
Kisiel Rutbe : Zeynep C.
Kayıt tarihi : 26/01/07

ERZİNCAN Empty
MesajKonu: Geri: ERZİNCAN   ERZİNCAN Icon_minitime27/1/2007, 13:01

Erzincanın Doğal Güzellikleri

Erzincan Refahiye’nin Altköy Mevkiindeki Köroğlu Mağarası, Yatan bir aslan görünümünde olan Bal Kaya ilçenin doğal güzellikleri arasındadır. Altköy mevkiindeki bu mağaraya taş merdivenlerle çıkılmaktadır. Mağaranın içinde kesilmiş taşlardan oturma bankları vardır. Mağaranın içinde bulunan izlerin Köroğlu’nun atının izleri olduğu söylenmektedir.

Bal Kaya’daki oluklarda arıların yapmış olduğu ballar aşağıya aktığından buraya Bal Kaya ismi verilmiştir. Ayrıca Refahiye’nin batısında Soğukgöze ve Karaçam mevkileri arasında Dumanlı yaylaları yer almaktadır. Denizden 2.000 m. yükseklikteki bu yayla çam ormanları ile kaplıdır. Refahiye’nin çevresindeki çamlık alanları da ilçenin önemli mesire yerlerindendir.
Erzincan’da bilinen ve bilimsel kaynaklarda ismi geçen bir çok mağara vardır. Ancak bu irili ufaklı mağaralar hakkında herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu nedenle de yöre halkı tarafından bilinen birçok mağara hakkında hiçbir bilgi yoktur. Bu mağaralardan başlıcaları; Tercan ilçesinde Üçpınar ve Çadırkaya Mağaraları; Çayırlı ilçesinde Verimli, Çilli göl, Saraycık ve Yazıkaya Mağaraları; Kemah ilçesinde Özdamar, Çamlı Yayla, Buz, Boğaziçi, ve Yahşiler Mağaraları; Kemaliye ilçesinde Ala, Üvür, Aslanoba, Tosun, Meryem Ana, Kekikpınar, Deliktaş ve Çat Mağaralar; İliç ilçesinde Bostal ve Bozyayla mağaraları ile merkez ilçede Kılıçkaya mağarasıdır.

Refahiye Kalkancı Köyü’ne 2 km. uzaklıktaki Kalkancı ve Akarsu köyü göletleri de sulama amaçlı kullanılmakta ve aynı zamanda da piknik yeri özelliğini taşımaktadır.

Erzincan Çayırlı ilçesi sınırları içerisindeki Keşiş Dağı üzerinde bulunan Aygır Gölü bir krater gölüdür. Bunun yanı sıra yörede Büyük Yayla Gölü, Yedi Göller ve Kartallı Köyü Gölü bulunmaktadır.

Erzincan’a 14 km. uzaklıktaki Beytahtı (Kaynayan Göl), 10 km. kuzeydoğusundaki Ekşisu, 33 km. uzaklıktaki Girlevik Çağlayanı, ilin 28 km. güneydoğusundaki çağlayan önemli doğal varlıkları arasındadır.
Girlevik Şelalesi, Erzincan Merkez ilçeye 30 km. uzaklıktaki Çağlayan mevkiine 3 km. uzaklıkta bulunan Girlevik Köyü’ndedir. Girlevik Şelalesinin suyu Kalecik Köyü’ndeki kayalıklardan dokuz ayrı yerden kaynar ve bir dere yatağı vasıtası ile şelaleye kadar ulaşır. Şelalenin yüksekliği 30-40 m. olup, yöreye özgün taştan oluşan üç kademe halindedir.

Şelalenin çevresi bitki örtüsünden ötürü yöre halkının mesire yerleri olarak yararlandığı en önemli dinlenme yeridir.

Kemah’ın Ayranpınar Köyü’ndeki Buz Mağaraları kışın sıcak, yazın soğuk olma özelliğini taşımaktadır. Mağara içerisinde Büyük buz kütlelerinin oluşturduğu sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Ayrıca Soğuk Sular mesire alanı da beyaz köpüklü soğuk suları ile tanınmıştır.

Kemaliye’de bulunan Kadı Gölü ile Ala Mağarası da ilin önemli doğal oluşumlarından olup, özellikle içerisinde dehliz ve kanallar bulunan Ala Mağarası’nın sularının sedef hastalığına iyi geldiği söylenmektedir.

Otlukbeli ilçesine 6 km. uzaklıkta bulunan Otlukbeli Gölü travertenli olup, bu gölün jeolojik oluşumu günümüzde de devam etmektedir. Yüzölçümü 6.500 m2 olan gölün derinliği 15-18 m. ye kadar inmektedir. Bu gölün bir başka özelliği de çanağının ve oluşumunun doğal göller içerisinde önemli bir örnek oluşudur. Nitekim Ankara Üniversitesinden Prof.Dr.Erdoğan Akkan ile Prof.Dr.Metin Tuncel bu göl hakkında şu açıklamada bulunmuşlardır:

“…..ancak bu set şimdiye kadar Türkiye'de örneği görülmemiş, taradığımız dünya literatüründe de eşinin bulunduğuna dair bir yayına rastlamadığımız, bu nedenle hiçbir sınıflandırmada yeri bulunmayan çok özel bir türdendir. Traverten Seddi, daha da özel olarak, normal karst kaynaklarının değil, Maden sularının oluşturduğu traverten seddidir. Böylece, Otlukbeli Gölü ile göl türlerine bir yenisi daha eklenmiş bulunmaktadır. “Traverten Seddi Gölü” ya da “Maden Sularının Oluşturduğu Traverten Seddi Gölü” oluşu açısından yurdumuzda ve herhalde yeryüzünde eşinin bulunmadığı göz önüne alınarak, Otlukbeli Gölünü “Doğal Anıt” olarak nitelemek istiyoruz.

Otlukbeli Gölü Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı edilerek, koruma altına alınmıştır.

Üzümlü ilçesinin Üzümlü Köy tepesinde Şeyh Karpuz Mağarası bulunmaktadır. Halk arasındaki yaygın bir inanışa göre Mağarada kış mevsiminde etraf kar ile kaplı iken, yeşil dallar arasında bir karpuz yetişmiştir. Bu olayı görenler karpuzun bulunduğu yerde bir ermişin türbesinin olduğuna inanmışlardır. Ayrıca Üzümlü ilçesi Karakaya Beldesindeki Çermik Mesire alanı şifalı suları ile ilgi çekmektedir. Aynı zamanda burada ala balık yetiştirilen göletler de bulunmaktadır. Üzümlü’nün Çadırtepe Köyü’nün kuzeyinde bol kaynaklı suları olan Hıdırellez Gölü de zengin bitki örtüsü ile ilçenin diğer mesire ve dinlenme yerlerinden birisidir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
ERZİNCAN
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ALEVILER BIRLIGI :: TANISMA VE BILGILENDIRME :: Bolgeler,Sehirlerimiz :: Dogu Anadolu-
Buraya geçin: