| BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ | |
|
|
|
Yazar | Mesaj |
---|
Yağız Forum Bilgini
Mesaj Sayısı : 419 Yaş : 64 Yer : Yedi tepenin dibinden Meslek : ÇEVRECİ İŞÇİ Kayıt tarihi : 25/01/07
| Konu: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 14:28 | |
| Sevgili Arkadaşlar,
Yakın tarihimizde öyle bir dönem vardır ki, o dönem, şairlerin ve ressamların dönemidir.
O dönemdeki şairleri burada buluşturmak istedim.
Araştırabildiğim kadarıyla Aragon, Eluard, Ritsos, Prevert, A.Josef, Neruda, Mayakovski, Lorca...
Şu an hatırladığım isimler bunlar..Hatırladıkça ilave edeceğim..Desteklerinizi bekliyorum..
Sevgilerimle | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
Mesaj Sayısı : 419 Yaş : 64 Yer : Yedi tepenin dibinden Meslek : ÇEVRECİ İŞÇİ Kayıt tarihi : 25/01/07
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:14 | |
| ARAGON (1897-1982) Komünist, şair, roman yazarı…onu tanımlayan birkaç sözcük..Sürrealizmin kurucusu ve en önemli Fransız şairlerinden biri..
Onunla çoğumuz Livanelli’nin Mutlu Aşk Yoktur şarkısı nedeniyle karşılaştık. Bizce en bilinen şiirini yazmadan geçmek olmaz..
MUTLU AŞK YOK Kİ DÜNYADA
Aslında hiçbir şey kâr değil insana Ne gücü ne zayıf yanları ne de yüreği Gölgesi bir haç gölgesidir kollarını açsa Ve kırar göğsüne bastırırken sevdiği şeyi Tuhaf bir ayrılıktır hayatı kapkara Mutlu aşk yok ki dünyada
Hani giydirilmiş erler bir başka yazgıya İşte o silahsız askerlere benzer hayatı Sabahları o yazgı için uyanmış olsalar da Tükenmiştirler ve kararsızdırlar akşamları Söyle yavrum şu sözleri ve sakın ağlama Mutlu aşk yok ki dünyada
Güzel aşkım tatlı aşkım çıbanım derdim Yaralı bir kuş gibi taşırım seni şuramda Ve görmeden bakanlar şu halimize bizim Süzdüğüm sözleri söylerler benden sonra Ve her şey der demez ölür iri gözlerin uğruna Mutlu aşk yok ki dünyada
Yaşamayı öğrenmek bizimçin geçti çoktan Ağlasın gece içinde kalplerimiz yan yana En küçük şarkıyı mutsuzluktur kurtaran Her ürperiş borçlu baştan bir hayıflanmaya Ve her kitar havası beslenir hıçkırıkla Mutlu aşk yok ki dünyada
Acılara batmamış bir aşk söyle bana Yıkmamış kıymamış olsun bir aşk söyle Bir aşk söyle sarartıp soldurmamış ama İnan ki senden artık değil yurt sevgisi de Bir aşk yok ki paydos demiş gözyaşlarına Mutlu aşk yok ki dünyada Ama şu aşk ikimizin öyle de olsa
Çeviri: Cemal Süreya | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:15 | |
| ELSA’NIN GÖZLERİ
Öyle derin ki gözlerin içmeye eğildim de Bütün güneşleri pırıl pırıl orada gördüm orada bütün ümitsizlikleri bekleyen ölüm Öyle derin ki her şeyi unuttum içlerinde
Uçsuz bir denizdir bulanır kuş gölgelerinde Sonra birden güneş çıkar o bulanıklık geçer Yaz meleklerin eteklerinden bulutlar biçer Göklerin en mavisi buğdaylar üzerinde
Karanlık bulutları boşuna dağıtır rüzgar Göklerden aydındır gözlerin bir yaş belirince Camın kırılan yerindeki maviliğini de Yağmur sonu semalarını da kıskandırırlar
Ben bu radyumu bir pekbilent taşından çıkarttım Benim de yandı parmaklarım memnu ateşinde Bulup yeniden kaybettiğim cennet ülke Gözlerin Perumdur benim Golkondum, Hindistan'ım
Kainat paramparça oldu bir akşam üzeri Her kurtulan ateş yaktı üstünde bir kayanın Gördüm denizin üzerinde parlarken Elsa'nın Gözleri Elsa'nın gözleri Elsa'nın gözleri.
Türkçesi: Orhan Veli Kanık | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:15 | |
| Sevgili Arkadaşlar,
Yannis Ritsos, bizlerle aynı topraktan aynı iklimden ve olasılıkla kan kardeşimiz olan şairlerden biri.. Faşizme karşı savaştığı yıllar hariç, neredeyse tüm hayatı boyunca sürgün yaşayan bir şairdir Yannis Ritsos..(1909-1990)
Şiire, aşka ve ölüme inanarak yaşadı. İşte bu yüzden, ölümsüzlüğe inandı. Çünkü o dizelerin ölümsüzlüğünü keşfetmişti. O, dünyayı yazdığı sürece var olduğunu, dünyanın da ancak böyle var olacağını düşünüyordu..
Birkaç örnek, onun şiirlerinden.. | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:16 | |
| YALINLIĞIN ANLAMI
-Yalın şeylerin arkasına gizleniyorum beni bulasın diye-
Beni bulamazsan eşyayı bulacaksın, elimin dokunduğu şeylere dokunacaksın, parmak izlerimiz karışacak birbirine.
Ağustos mehtabı ışıyor mutfakta kalaylanmış bir tencere gibi boş evi ve evin diz çökmüş sessizliğini aydınlatıyor sessizlik hep öyle diz çökmüş gibi kalıyor
Her sözcük bir geçittir bir buluşmaya, çoğu zaman vazgeçilen, işte o zaman doğrudur o sözcük: buluşmakta direttiği zaman
Çeviri: Cevat Çapan | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:16 | |
| BİRDEN
Sessiz gece Sessiz Ve sen vazgeçtin beklemekten.
Nerdeyse dingindi her yer. Birden, orda olmayan kişinin o canlı dokunuşunu duydun yüzünde
Gelecek
Sonra kendi kendine çarpan pancurların sesi
rüzgar çıktı
ve az ötede kendi böğürtüsüyle boğuluyordu deniz..
Çeviri: Cevat Çapan.. | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:17 | |
| NEREDEYSE EKSİKSİZ
Biliyorsun ölüm diye bir şey yok diyor adam kadına
Biliyorum, evet artık öldüğüme göre diyor kadın
İki gömleğin de ütülendi, çekmecede,
sadece küçük bir gül benim özlediğim..
Çev: Cevat Çapan | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:18 | |
| RENE CHAR (1907-1988)
Bir Fransız şairi daha..Rene Char, 2.Emperyalist savaşta Fransız Direniş hareketine katılmış ve direnişçilerin önde gideni olmuştur. Aydın olmanın sorumluluğunu taşıyan insanlardan biridir. Siyasetle çok ilgili olmasına karşın hiçbir siyasal partiye üye olmamıştır. Şiirlerinde imgelerin zenginliği göze çarpar.
O, sözcükleri boş yere harcamayacak kadar çok sevmiştir.
ÇIKIŞ
Söndü her şey: Gün, iç-ışık. Ağrılı kütle, Bulamıyordum gerçek zamanımı, Evimi.
Kötü ölmüş, ölülerin rahvanı Çalarken bütün boşluklarda bulutlu bir gökte sınırsızlaşıyordum.
Bir yerin olmayanından beslenip, Adım adım avunarak biraz
Dolu olacaktır omzumun Savaştığı bağ, Güneşle onsuz ve….
Türkçesi: Enis Batur | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| SEVDİĞİMİN GİYSİSİ…
sevdiğimin giysisi deniz feneri mavi öpüyorum yalımını yüzünün ışınların gizli bir sevinçle uyuduğu
seviyorum, hıçkırıyorum. dipdiriyim ve senin yüreğin bu sabah yıldızı kızaran, o yengi saatinde savaşı başlamadan burçların
rüzgarlarla yaralanan yelkene dönsün etim senden uzakta çeviri: cevat çapan | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konstantin Kavafis (1863-1933) İstanbullu bir ana-babanın oğlu. İskenderiyede doğdu. Daha sonra aile İstanbul'a döndü. Kavafis, Sular idaresinde çalıştı. Şiire İstanbul'da başladı. Tekrar İskenderiye, Kişisel özellikleri titiz, dikkatli, dalgacı, zeki, sevimli, huysuz, bencil, çağıyla ilgilenmeyen, tarihi bilgisi zayıf. Kendisi çokaz yazan bir şair olarak bilinmektedir. 1933 yılında yakalandığı bir hastalıktan kurtulamayarak vefat etmiştir.
Şiiri, gözlerinin önünde geçen iki çocuğun güzelliğinde görmüştür.
En bilinen Kent isimli şiirini aşağıya aldım.
KENT
dedin "bir başka ülkeye, bir başka denize gideceğim. bundan daha iyi başka br kent bulunur elbet. yazgıdır yakama yapışır neye kalkışsam; ve yüreğim gömülü bir ceset sanki. aklım daha nice kalacak bu çorak ülkede. nereye çevirsem gözlerimi, nereye baksam hayatımın kayıp yıkıntıları çıkıyor karşıma, yıllarıma kıydığım, boşa harcadığım."
yeni ülkeler bulamayacaksin, başka denizler bulamayacaksin. bu kent peşini birakmayacak. ayni sokaklarda dolaşacaksın. ayni mahallede yaşlanacaksın; ayni evlerde kır düşecek saçlarına. bu kenttir gidip göreceğin yer. bir başkasını umma -
bir gemi yok, bir yol yok sana.
değil mi ki, hayatına kıydın burada bu küçücük köşede, ona kıydın demektir bütün dünyada.
Çeviren: Barış Pirhasan, Erdal Alova | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:19 | |
| İTAKİ
İtaki’ye doğru yola çıktığın zaman yolunu uzatmaya bak serüvenler, bilgilerle uzasın yolun. Lestrigonlar’dan ve Kikloplar’dan Azgın Poseidon’dan korkma. Bunları görmiyeceksin zaten, düşüncen soylu ise ve seçkin bir duygu dolmuşsa ruhuna ve gövdene. Lestrigonlar, Kikloplar ve azgın Poseidon, çıkamayacak karşına onları ruhunda taşımıyorsan ruhun onları çağırmayacaksa
Çeviren: İsmet Özel | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:19 | |
| Yürek Yolcularina ithaf olunur...
Bütün yaptıklarımdan ve bütün söylediklerimden Kimse anlamaya çalışmasın kim olduğumu Bir engel vardı, bir engel, bütün eylemlerimi Ve baştan aşağı tutumumu değiştiren Hep bir engel vardı tam konuşağım sıra Susturuverirdi beni En göze çarpmamış davranışlarımdan En kapalı sözlerimden, yazdıklarımdan Yalnız onlardan anlaşılabilirim.
Ama belki de değmez bunca çabaya Bunca dikkate, gerçekte kim olduğumu bulmak, Daha güzel bir toplumda, ilerde Bir başkası tıpkı bana benzeyen Çıkar kuşkusuz, yaşar özgürce. | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:20 | |
| Paul Eluard,
Ünlü Özgürlük şiirinin yazarı. Bilindiği gibi bu şiiri ilk önce eşi için yazmış ama içine sinmemiş olmalı ki, şiirin temasını özgürlük olarak değiştirmiş.
Çocukken ağır bir akciğer hastalığı geçirdiği için iyi bir eğitim alamamış.
Eluard da tıpkı Rene Char gibi bir direnişçi. Ben bu şairleri en çok da bu yüzden seviyorum zaten. Neyse, kişisel duygularımı işin içinden çıkarayım. Eluard direniş süresince tanınmamak için sürekli yer değiştirmek zorunda kalmış ama gittiği her yere de muhteşem kütüphanesini de taşıdığı söylenir.
Gerçek şiirin gerçek dünyayı dile getirmek zorunda olduğunu söylemiştir. | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:20 | |
| SENİ SEVİYORUM
Tanımadığım bütün kadınlar adına seviyorum seni Yaşamadığım bütün çağlar adına seviyorum seni Enginlerin kokusu sıcak ekmeğin kokusu adına İlk çiçekler adına eriyen kar adına İnsanın ürkmediği temiz kalpli hayvanlar adına Sevmek adına seviyorum seni Sevmediğim bütün kadınlar adına seviyorum seni
Kim yansıyor bana sen değilsen ben kendimi pek az görüyorum Sensiz uzayıp giden bir çöl görürüm yalnız Geçmiş ile bugün arasında Bütün bu ölüler vardı atlayıp geçtiğim samanın üzerinde Delemedim aynamın duvarını Yaşamı sözcük sözcük öğrenmem gerekti bana Unutur gibi
Benimki olmayan bilgeliğin adına seviyorum seni Sağlık adına Yalnız kuruntu olan her şeye karşı seviyorum seni Zorla tutmadığım bu ölümsüz yürek adına Sen kuşku sanıyorsun kendini oysa akılsın Sen başıma yükselen güneşsin Güvendiğim zaman kendime. | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:21 | |
| ÖZGÜRLÜK
okulda defterime sırama ağaçlara yazarım adını
okunmuş yapraklara bembeyaz sayfalara yazarım adını
yaldızlı imgelere toplara tüfeklere kralların tacına
en güzel gecelere günün ak ekmeğine yazarım adını
tarlalara ve ufka kuşların kanadına gölgede değirmene yazarım uyanmış patikaya serilip giden yola hınca hınç meydanlara adını
ey özgürlük!
kapımın eşiğine kabıma kacağıma içimdeki aleve
camların oyununa uyanık dudaklara yazarım adını
yıkılmış evlerime sönmüş fenerlerime derdimin duvarına
arzu duymaz yokluğa çırçıplak yalnızlığa yazarım adını
geri gelen sağlığa geçen her tehlikeye yazarım ben adını, yazarım
bir sözün coşkusuyla dönüyorum hayata senin için doğmuşum haykırmaya
ey özgürlük! | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 25/1/2007, 17:21 | |
| ASIL ADALET
İnsanlarda tek sıcak kanun; Üzümden şerap yapmaları, kömürden ateş yapmaları, öpücükten insan yapmalarıdır.
İnsanlarda tek zorlu kanun; Savaşlara, yoksulluğa karşı kendilerini ayakta tutmaları, ölüme karşı yaşamalarıdır.
İnsanlarda tek güzel kanun Suyu ışık yapmaları, düşü gerçek yapmaları, düşmanı kardeş yapmalarıdır.
Hep var olan kanunlardır bunlar, bir çocukcağızın ta yüreğinden başlar, yayılır, genişler, uzar gider ta akla kadar.
Çeviri: Selahattin Özpalabıyıklar
En son tarafından 26/1/2007, 14:29 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 26/1/2007, 14:14 | |
| PABLO NERUDA
14 yaşındayken bir gazetenin sanat yönetmenliğini yapacak kadar yeteneklidir.
20 yaşlarındayken 20 Aşk Şiiri ve Bir Umutsuz Şarkı isimli şiir kitabını yayınlamıştır ki, bu kitap her zaman elimin altında olan kitaplardan biridir.
Daha sonraki hayatında konsolosluk ve sürgünlük vardır. İki ayrı uçta bir yaşam..
Sürgün yaşadığı ülkelerden biri de İtalya'dır ve eğer bulabilirseniz o günleri ile ilgili olarak çekilmiş Postacı filmini izlemenizi isterim.
Ben onu 12 yaşından beri tanıyorum ve çok severek okuyorum. 1973 yılında ölmüş de olsa onunla dostluğumuz bu kadar eski.. Ve eski dostluk nedeniyle de onun şiirleri benim için özeldir.
Çünkü o şiirlerini kitaplarda hapsedilmek, ay, su ya da düzenin değişmez temelleri için değil insan için yazmıştır..
En son tarafından 30/1/2007, 18:57 tarihinde değiştirildi, toplamda 3 kere değiştirildi | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 29/1/2007, 21:58 | |
| 20.AŞK ŞİİRİ
Bu gece en hüzünlü şiiri yazabilirim.
Şöyle diyebilirim: “Gece yıldızla dolu ve yıldızlar masmavi titreşiyorlar uzakta”
Şakıyarak dönüyor gökte gece rüzgarı.
Bu gece en hüzünlü şiiri yazabilirim. Sevdim ben onu, o da beni sevdi bir ara.
Kollarıma aldım bu gece gibi kaç gece. Kaç defa öptüm onu sonsuz göğün altında.
Sevdi beni o, ben de bir ara onu sevdim. O iri durgun gözler sevilmez miydi ama.
Bu gece en hüzünlü şiiri yazabilirim. Yokluğunu düşünüp, yitmesine yanmakla.
Duyup geceyi, onsuz daha engin geceyi Ota düşen çiy gibi düşmekle şiir cana.
Ne gelir elden, sevgim onu tutmadıysa. Gece yıldız içinde, o yoldaş değil bana.
Hepsi bu. Uzaklarda şarkı söylüyor biri. Yüreğim dayanamıyor yitmesine kolayca. Gözlerim arar onu, yaklaştırmak ister gibi. Yüreğim arar onu, o yoldaş değil bana.
Aynı gece ağartıyor, aynı ağaçları. Bizler, ah, o zamanki bizler değiliz ama.
Artık sevmiyorum, ya nasıl, nasıl sevmiştim. Sesim arar rüzgarı ulaşmak için ona.
Ellere yar olur, öpmemden önceki gibi. O ses, ışıl ışıl ten ve sonsuz bakışlarla. Artık sevmiyorum ya, severim belki de. Ne uzundur unutuş, ah ne kısadır sevda.
Böyle gecelerde kollarıma aldım çünkü, yüreğim dayanamıyor yitmesine kolayca.
Belki bana verdiği son acıdır bu acı, belki son şiirdir bu yazdığım şiir ona.
Çeviri : Sait Maden | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 29/1/2007, 22:47 | |
| HER ZAMAN
Bin yıl bile aşındırsa adımlar bu meydanı onlardan dökülmüş kanı silemezler buradan.
Ve donuklaştırılamaz düştüğünüz an binlerce ses bu sessizliğe teğet geçse de. Yağmur boğabilir belki alanın taşlarını, ne ki söndüremez sizin alevli adlarınızı.
Binlerce gece çökecek buraya kara kanatlarıyla ne ki silemeyecek bu ölülerin beklediği o günü.
Bu koca dünyada bir çok halkın beklediği o gün, acıların son günü. Hakkın günü fethedilmiş kavgada, ve sizler, kavgada düşmüş kardeşler, sizler sessizliğinizle, o kudretli günde bizimle olacaksınız, o sonsuz kavgada, o sonsuz gündeki gibi.
Türkçeye çeviren: İsmail H. Aksoy | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 30/1/2007, 18:56 | |
| Ne kitaplar beni ağulasın diye yazdım, Ne de zambak peşinde koşan; Acemi çaylaklar için! Ayı ve suyu dileyen Basit kişiler için yazdım: Düzen isteyen, ekmek ve şarap isteyen Alet ve gitara isteyen Basit halklar için Halk için yazdım, Şiirimi köylü gözleriyle okuyamayan. Yaşantımı zehir zıkkım eden hava Ve bir satır, kulaklarına ulaşacak bir gün: İşte o zaman, Başını kaldıracak basit emekçi Ve taşlarla dövüşen madenci gülümseyecek Alnını kaldıracak kürek işçisi Ve şahane balığın pırıltısını daha iyi görecek Balıkçı; Ve elleri tutuşacak Ve biraz yıkanınca Kokulu sabunlar içindeki çarkçı Bakakalacaklar şiirlerime “Belki bir arkadaştı” diyecekler [/size] | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: İNANDIM ÖLECEĞİME 30/1/2007, 19:01 | |
| İnandım öleceğime ve duydum yakınındaki soğuğu sesin kaybettiğim yalnız ömrümde, ağzın günümdü benim ve toraktaki gecem ve tenin öpücüklerime kurulmuş ülke. Demek şu an defterler tükendi dostluklar, üst üste birikmiş hazineler, ikimizin kurduğu şu pırıl pırıl ev: her şey son verdi varlığına ayırıp gözlerini. Çünkü aşk, kıydığında yaşam bize yüksek bir dalgadır dalgaların arasında ama yazık eğer ölüm kapımızı çalıyorsa Yalnız senin bakışındır boşluğu engelleyen senin parıltındır yalnız yok oluşun karşısında: ve yalnız senin aşkındır geceyi kapayan yeniden: | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: JACQES PREVERT 2/2/2007, 23:53 | |
| Şair ve senaryo yazarıdır. J.Prevert 1950'li yıllarda ülkemizde çok sevilen bir şairmiş. Oysa şu an çoğumuz bu şairin adını belki de duymadık. Toplumcu bir şair. Toplumcu şiirlerinde ise umutlu olmayı hep en ön plana almış. Kimi şairler vardır sadece duyguları ile yazarlar. Kimi şairler vardır zekaları ile yazarlar. Prevert ise halk edebiyatından gerçeküstücülüğünü alarak, onu zekasıyla birleştirerek şiir yazmış. Birçok şiiri ülkesinde bestelenmiş ve kendisi gibi siyasal duruşu toplumcu olan şarkıcılar tarafından seslendirilmiş. | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 3/2/2007, 00:09 | |
| GEÇEN YIL, GEÇEN YILI YAŞADINIZ MI? Bu yılınızı iyi geçirdiniz mi? Hiç sevindiniz mi sağlıklı olduğunuza? Gün ışığı ile uyanıp, kaç kez güneşin doğuşunu izlediniz? Kaç kişiye armağan aldınız hiç nedeni yokken Bu yıl yeni doğmuş bir bebek hiç parmağınızı sıkıca tuttu mu? Ve siz kokladınız mı onu? Yaz gecelerinde ne kadar çok yıldız olduğuna şaşarak baktınız mı? Kendinize kaç kez oyuncak aldınız? Kaç kez gözlerinden yaş gelene dek güldünüz? Hiç yaşlı bir ağaca sarıldınız mı? Ve ardından çimlere uzanıp, çocukluğunuzdan kalan bir şarkıyı mırıldandınız mı? Hiç taş sektirdiniz mi, suya ya da denize Kaç kez kuşlara yem attınız dalındayken kokladınız bir çiçeği? Bu yıl kaç kez gökkuşağı gördünüz? Ya da hediye alan bir çocuğun inanılmaz ışığını gözlerindeki Kaç kez mektup aldınız? Eski bir dostunuzu aradınız? Kaç kez biriyle barıştınız? Kaç kez fark ettiniz aslında mutlu olduğunuzu? İyi bir yıl böyle küçük şeylere bağlıdır bunu düşündünüz mü hiç? Yeni yılda düşünün YAYILIN ÇİMENLERİN ÜSTÜNE ACELE EDİN ER YA DA GEÇ ÇİMENLER YAYILACAK ÜSTÜNÜZDE.. | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 3/2/2007, 00:18 | |
| <BLOCKQUOTE id=46d60c5d> ÇİÇEKÇİDE
Sen çiçek satılan yere gittin adamım
Çiçek beğendin çiçeklerden
Çiçekçi ne yaptı aldı çiçekleri sardı Sen ne yaptın elini cebine attın
Para için attın çiçekler için Ama ölüm bu sıra beklemez ki Bir acı duydun kalbinde elini göğsüne attın Sen öldün adamım oracıkta öldün Bir adım atmaya olanak yoktu
Olduğun yerde yığıldın kaldın
Peki para ne oldu para gitti Para yuvarlandı gitti yere Çiçekler durur mu tabii onlar da Hepsi düştü hepsi aynı zamanda
Sıra çiçekçiye geldi Sıra çiçekçiye geldi o düşmedi O dilini yuttu kaldı orda Bu dönen parayla Bu perişan çiçeklerle Bu ölen adamla...
Bir keder aldı yürüdü ortalıkta Bir şeyler yapılmak isterdi Ama zavallının biriydi çiçekçi Ne yapsındı Ne etsindi Bilmiyordu... Oysa yapılacak çok şey vardı Bu ölen adamla Bu perişan çiçeklerle Bu dönen parayla Bu yuvarlandığı yerde dönen Ve hiç durmayan bir daha... Çeviri: Cemal Süreya</BLOCKQUOTE> | |
|
| |
Yağız Forum Bilgini
| Konu: Geri: BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ 3/2/2007, 00:32 | |
| AİLE HAYATI Anne yün örüyor, oğul savaşıyor. Anne buna hiç şaşmıyor. Anne yün örüyor Baba tecimle uğraşıyor Oğul savaşıyor Baba bu işe şaşmıyor Peki oğul ne diyor bu işe? Oğul hiç ama hiç bir şey demiyor. Anne yün örüyor Baba tecimle uğraşıyor Oğul savaşıyor Savaş bitince Birlikte iş kuracaklar baba oğul Oysa savaş bitmiyor Anne yün örüyor Baba tecimle uğraşıyor Oğul savaşmıyor artık Oğul ölüyor Mezarlığa gidiyorlar anne ile baba Ve ikisi de ikisi de şaşmıyor buna Hayat devam ediyor kaldığı yerden yün örmeyle savaşla, tecimle Tecimle tecimle tecimle Hayat mezarlıkla iç içe..
<BLOCKQUOTE id=73066176> </BLOCKQUOTE> | |
|
| |
| BİR DÖNEMİN ŞAİRLERİ | |
|