sunam Guvenilır Üye
Mesaj Sayısı : 162 Yaş : 52 Meslek : işsizlik Kayıt tarihi : 25/01/07
| Konu: Orhan Pamuk akıllı olsun akıllı 25/1/2007, 14:46 | |
| Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal mahkemeye getirilirken "Orhan Pamuk akıllı olsun akıllı" diye bağırdı. Hayal’in emniyette Hıristiyan düşmanı tavırlar sergilediği ancak Fatih’in Bosna’daki Hıristiyanlara hoşgörüyle yaklaşılmasını emrettiği ferman kendisine okununca "Bilseydim öldürtmezdim" dediği öğrenildi. GAZETECİ Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ı azmettirdiği ileri sürülen Yasin Hayal, dün Beşiktaş’taki özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne getirildiğinde gazetecilere "Orhan Pamuk akıllı olsun, akıllı" diye bağırdı. Yasin Hayal emniyetteki sorgusu sırasında, Hristiyan düşmanı tavırlar sergiledi. Pişmanlık duymadığını söyledi. Kamera önünde yapılan sorguda bu denli ileri gitmesi, polisi rahatsız etti. Yasin Hayal’in, fanatik milliyetçi tavırlarıyla oluşturduğu savunmasını kırmak isteyen Terörle Mücadele Şubesi İrtica Bürosu polisleri, Fatih Sultan Mehmet’in Bosna’yı fethettiğinde Hıristiyan unsurlara özgürlük veren fermanını okudu. Fatih’in, Hıristiyanlara hoşgörü gösterilmesini, can ve mal güvenliklerine dokunulmamasını emrettiği ferman okununca Yasin Hayal’in "Onun torunlarıyız. Böyle fermanı olduğunu bilmiyordum. Bunu bilseydim öldürtmezdim" dediği iddia edildi. İŞTE O FERMAN Fatih Sultan Mehmet, Bosna’yı fethettiği zaman buradaki Latin papazlarına verdiği 1478 tarihli fermanda, şöyle dedi: "Nişanı-ı hümayun şu ki Ben ki Sultan Mehmed Han’ım; üst ve alt tabakada bulunan bütün halk tarafından şu şekilde bilinsin ki, bu fermanı taşıyan Bosna rahiplerine lütufta bulunup şu hususları buyurdum: Sözkonusu rahiplere ve kiliselerine hiç kimse tarafından engel olunmayıp rahatsızlık verilmeyecektir. Bunlardan gerek ihtiyatsızca memleketimde duranlara ve gerekse kaçanlara emn-ü aman olsun ki, memleketimize gelip korkusuzca sakin olsunlar ve kiliselerinde yerleşsinler; ne ben, ne vezirlerim ne de halkım tarafından hiç kimse bunlara herhangi bir şekilde karışıp incitmeyecektir. Kendilerine, canlarına, mallarına, kiliselerine ve dışardan memleketimize getirecekleri kimselere yeri ve göğü yaratan Allah hakkı için, Peygamberimiz Muhammed Mustafa hakkı için, yedi Mushaf hakkı için, yüz yirmi dört bin peygamber hakkı için ve kuşandığım kılıç için en ağır yemin ile yemin ederim ki, yukarda belirtilen hususlara söz konusu rahipler benim hizmetime ve benim emrime itaatkár oldukları sürece hiç kimse tarafından muhalefet edilmeyecektir." Özel tim korudu Azmettirici Yasin Hayal emniyetteki işlemlerinin ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı iki polis arasında elleri arkadan kelepçelenerek mahkemeye getirildi. Polis ekipleri, Ogün Samast ile diğer 4 kişinin Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilmeleri nedeniyle geniş güvenlik önlemleri aldı. Kar maskeli, çelik yelekli ve kısa namlulu otomatik tüfek taşıyan özel harekat timi polisleri, herhangi bir saldırıya karşı tetikte bekledi. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/5834338.asp?gid=48 | |
|